BİR MİLLET ENGELLİLERİNE NE KADAR ENGELSİZLİK SUNABİLİYORSA O ÖLÇÜDE GELİŞMİŞTİR.

9 Nisan 2008 Çarşamba

NÜFUS YAŞLANDIKÇA ENGELLİ ORANI ARTIYOR, 60-69 ARASINDAKİ NÜFUSUN YÜZDE 37'Sİ ENGELLİ

SAKARYA / ADAPAZARI (CİHAN) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Fırat, genç nüfusa göre yaşlılarda engelli oranının daha fazla olduğunu söyledi. Fırat, yapılan araştırma sonucu özellikle 60-69 yaş arasındaki nüfusumuzun 37'si engelli olduğunu kaydetti.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları (MÜSİAD) Sakarya şubesinde gerçekleştirilen 'Engellilerin İstihdamının Arttırılması' konulu konferansta konuşan Fırat, ülke üfusunun yüzde 12'sini oluşturan 8,5 milyon kişinin engelli olduğu bilgisini verdi.
Yaşlı nüfustaki engelli oranının genç nüfusa göre daha fazla olduğunu belirten Fırat, şöyle konuştu: ''İleri ki yaşlara doğru gidildikçe engellilik oranı da artıyor. Bunda pek çok faktörün etkisi var. Trafik kazaları, terör, iş kazası, meslek hastalıkları, alkol, sigara ve yaşlanma gibi faktörler ileri ki yaşlarda engellilik oranının daha da artmasına neden oluyor. Özellikle 60-69 yaş arasındaki nüfusumuzun 37'si engelli. Genç nüfusa göre yaşlılarda engelli oranı daha fazla. Hepimiz birer potansiyel engelli adayıyız. İleri yaşlara geldikçe başımıza neler geleceğini bilmiyoruz.''

2005 yılında Özürlüler Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlatan Fırat, kanunun engelliler için getirdiği avantajlardan pek çok kişinin haberdar olmadığınının altını çizdi.
Ülke genelinde engellilerle ilgili olarak 356 dernek, 43 vakıf ve 8 federasyonun faaliyet gösterdiğini ifade eden Fırat, ''Bunlardan 46'sı bedensel engelli, 87 işitme engelli ve 36 görme engelliler için faaliyet gösteren toplam 165 spor kulübü mevcut. Maalesef bu sayı AB ülkeleriyle kıyasladığımızda oldukça az. Özellikle yüzmeyle ilgili büyük bir sıkıntı var. Örneğin,bu gün bir çok ilimizde yüzme havuzu yok. Avrupa'da en küçük yerleşim birimlerinde dahi yüzme havuzları var. Engellilerle ilgili bir yüzme kulübünün kurulması çok önemli.''

Hiç yorum yok: